Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kronika

 V rámci naší aktivizační činnosti pořádáme a uskutečňuje různé procházky, návštěvy muzeií, kulrutních akcí a programů.

Krása paličkované krajky

 

Dne 20. 2. 2013 jsme společně navštívili výstavu Krása paličkované krajky, která byla instalována v Městském muzeu ve Veselí nad Moravou.   

 

Netušili jsme co nás čeká, ale krása vystavovaných děl nám brala dech. Šikovné ruce krajkářek vytvořily krajkované postavičky v krojích, dobových oděvech, dokonce i vánoční ozdoby z krajky. Velice krásné byly i obrázky z krajky tvořící krajinu, cestu, květiny a různé jiné obrazce. Po návratu z výstavy zpět do našich prostor jsme nad šálkem čaje ještě probírali krásný zážitek. 
  

 

Koncert skupiny Ondráš

 

Koncert se konal 13. 3. 2013 v 19:00 v kulturním domě ve Veselí nad Moravou. Vystoupení bylo uspořádáno ve prospěch připomenutí válečných veteránů II. Světové války a vzniku československých legií, jež se uskutečnilo ve spolupráci s Československou obcí legionářskou. Repertoár byl sestaven ze zcela nových, ale i léty prověřených hudebních, tanečních a pěveckých čísel.

Nabídka koncertu nás zaujala, proto jsme se rozhodli, že bychom této akce mohli využít na společnou akci s klienty. Proto jsme zajistili několik volných místenek pro naše klienty, kteří si vystoupení velmi pochvalovali a těšili se z krásně prožitého večera. Určitě i do budoucna naplánujeme další společnou návštěvu kulturního představení.

 

Vycházka spojená se sběrem léčivýych bylin 

 

Společně jsme si naplánovali vycházku do Veselského zámeckého parku dne 17. 4. 2013. Cílem naší vycházky byl sběr léčivých bylin – medvědího česneku. Termín jsme zvolili dobře, byl krásný slunný den k vycházce jak stvořený. Došli jsme do parku, který byl po zimním průřezu a odstranění starých stromů projasněný a bezpečnější.

Celým parkem jsme prošli až k zámku, který je bohužel stále více zanedbaný vzhledem k nedostatku finančních prostředků k jeho rekonstrukci. Před zámkem se nám líbila kašna, která v letních měsících osvěžuje vzduch svým vodotryskem.

Vydali jsme se cestou přes park, během cesty jsme sbírali medvědí česnek, který zde roste v hojném množství. Na zpáteční cestě jsme si oddechli na lavičkách v blízkosti řeky Moravy. Pobyt v parku nám zpříjemňovali zpívající ptáčci a hopsající veverky. Vycházka nebyla jen příjemná, ale i velmi užitečná a zdraví prospěšná.

 

 

Ekojarmark - Bartolomějské náměstí


Rozhodli jsme se s našimi členy navštívit Ekojarmark na Bartolomějském náměstí dne 20. 4. 2013. Sešli jsme se v klubu, a společně jsme se vydali v dopoledních hodinách, směr Bartolomějské náměstí, kde nás čekalo milé překvapení v podobě stánku s výtvarnou tematikou a tradiční řemesly.

Pro milovníky sladkosti byly přichystány stánky s voňavými perníčky a skalickým trdelníkem. Několik našich členek se přímo účastnilo výroby tradičních báleši s povidly a fazolové polévky. U tohoto stánku byla veliká fronta, zájem návštěvníků byl větší než rychlost výroby. Pro hladové a milující maso bylo nachystáno pohoštění na grilu. Pro žíznivé byl nachytán stánek s pivem a tradiční medovinou.

Celkovou atmosféru dobarvoval kulturní program na podiu Bartolomějského náměstí, kde vystupovaly děti v dobovém oblečení a jiné hudební soubory.

Našim členům se program i pohoštění nadmíru líbilo.

 

 

 Písně Karla Hašlera

 

Z nabídky kulturních akcí nás zaujal program odpoledne s písněmi Karla Hašlera, které interpretoval smíšený pěvecký sbor Jaroslav ze Bzence. Akce se konala dne 21. 4. 2013 od 16:00 hod v areálu Panského dvora.

Tento program si vychutnali milovnici lidových písní např.: Ta naše písnička česká, Po starých zámeckých schodech a dalších oblíbených skladeb.


Otevírání Baťova kanálu

  

Rozhodli jsme se zúčastnit otvírání Baťova kanálu dne 1. 5. 2013. Společně s našimi členy jsme se vydali do přístaviště Baťova kanálu na slavnostní odemykání plavební sezony a otevření sportovně rekreačního centra Baťův kanál.

Někteří z našich účastníků si sebou přivedli prozíravě i své vnoučata, pro která zde byly připraveny soutěže, skákací hrad, dětská diskotéka, jízda na koních.

  Pro všechny milovníky plavby lodí v tento den byla plavba výletní lodí zdarma, a tudíž byl o ní velký zájem. Naši členové prokázali velkou trpělivost čekáním na tuto plavbu. Odměnou byl zážitek z plavby.  

  Pro dospělé účastníky byly k dispozici stánky s občerstvením. Program byl zpestřen vystoupením místních souboru a skupin a koncertem kapely U2 revival.

 

Výstava a prodej květin Floria Kroměříž

 

Dne 7.5.2013 se uskutečnil zájezd do Kroměříže na Výstavu a prodej květin Floria. V minulých letech jsme navštěvovali Výstaviště Věžky, ale od letošního roku se tato výstava přesunula do prostor v Kroměříži. Vzhledem k tomu, že jsme byli zvědaví, tak jsme se rozhodli tyto nové prostory navštívit a prozkoumat.

Po příjezdu do Kroměříže nás čekalo milé překvapení v podobě velkého sortimentu květin a různých zahrádkářských potřeb. Zaujalo nás prostorové rozložení výstavní plochy, která byla členěna do různých typů zahrad. Ojedinělý koncept 6 tematicky odlišných  zahrad vytváří příjemné klidové zóny k odpočinku. Stylově osázená zákoutí, vzájemně oddělená kamennými zídkami, vodními plochami nebo vodopády vytvářejí iluzi divoké přírody a vybízejí k příjemnému posezení.

  • Japonská zahrada (mokrá a suchá): tekoucí voda, sakury, obrovské bonsaje – klid, pohoda

  • Provensálská zahrada: horko a sucho, kvetoucí trvalky – očekávání, napětí

  • Sortimentová zahrada: čarověníky, miniatury, báječná kreativita  přírody – pohádka, příběh

  • Divoká zahrada: scenérie skal, zurčící vodopády, kvetoucí rostliny – život, energie

Na naše členy zahrady působily nejen svou krásou a myšlenkou, ale mohli je aktivně využít jako odpočinkovou zónu.

 

Výstava historických trojkolek

 

Společně jsme se vydali na výstavu historických trojkolek dne 5. 6. 2013 na Panský dvůr. Naši členové zde měli možnost shlédnout historické exempláře trojkolek z různých koutů světa. Vystavované trojkolky byly z různého materiálu a podob.

Bylo zajímavé vidět pokrok v technice výroby těchto trojkolek. Nejvíce nás zaujali trojkolky pro děti, které měli zajímavé tvary, dokonce i ve zvířecí podobě - šlapací koníci.

Dle našeho názoru jízda na takovém vozítku musela být velice náročná a dost nepohodlná.

K vidění bylo několik pro nás neuvěřitelných kol, na kterých bychom si ani ve snu nedokázali představit jet. Jak bychom podotkli kostitřasy.

Návštěva výstavy se byla poučná a moc se nám líbila.

Přivedla nás k rčení z dřívějších dob „ Chceš- li zažít co je dřina, kup si kolo Ukrajina“

 

33. Mistrovství světa historických kol

 

V květnu letošního roku se poprvé konalo ve městě Veselí nad Moravou Mistrovství světa historických kol a to ve dnes 22. – 25. 5. 2013. Historická kola mají ve Veselí nad Moravou již letitou tradici. Nejznámější cyklista na vysokém kole z Veselí nad Moravou je určitě Josef Zimovčák.       

. Vzhledem k tomu, že většina našich členů odtud také pochází, bylo by škoda nevyužít této jedinečné podívané. Proto jsme neváhali a  a šli jsme povzbudit našeho rodáka Josefa Zimovčáka. Určitě pomocí našeho mohutného povzbuzování závod vyhrál. Bylo opravdu na co se dívat. Kola různých velikostí, obzvláště se nám líbila vysoká kola – na nich jezdit je opravdové umění. Žasli jsme nad jízdou na úplně dřevěných kolech a obdivovali jezdce, že na těchto kolech dokázali jezdit, neboť kola neměla šlapadla a bylo nutné se odrážet od země nohama. Velice pěkná byla přehlídka cyklistů a cyklistek v dobových historických kostýmech. Také pro děti byly přichystány soutěže v jízdě zručnosti. Svoji krasojízdu předvedla naše úspěšná reprezentantka Martina Štěpánková.

Na počest vítěze jsme se občerstvovali u stánků s pohoštěním. Akci trochu kazilo deštivé počasí, ale přesto to byl pro všechny účastníky nezapomenutelný zážitek.

 

Vycházka do Tvarožné Lhoty - salaš a rozhledna Travičná

 

Dne 16. 7. 2013 jsme uskutečnili plánovanou vycházku do Tvarožné Lhoty, jejímž cílem byla salaš a rozhledna Travičná.

Do Tvarožné Lhoty nás dopravil autobus, odtud jsme pokračovali pěšky směr salaš a rozhledna. Cesta pěší trvala déle než jsme předpokládali vzhledem k tomu, že jsme šli neustále do kopce. Tento výšlap zvládli všichni, i když s vypětím všech svých sil. Odměnou nám všem, kteří tento výkon zvládli, bylo občerstvení v tekuté formě.

Vzhledem k dobré domluvě s panem hospodářem na salaši jsme měli přichystané posezení v dřevěném přístřešku, který nás chránil před sluncem, dále nachystané dřevo na oheň, vidlice na opékání, takže následovalo opékání špekáčků, které proběhlo velice úspěšně, žádný nespadl do ohně. Za kvalitu opékání si ručil každý sám. Všem velice chutnalo.

Velmi se nám líbilo prostředí salaše, zejména dřevěné domky a hlavně vyřezávané sošky různých zvířátek. V areálu bylo mnoho atrakcí pro děti. Mohli jsme zde vidět i živá zvířata (kozu, ovce, králíky, morčata, slepice, hrdličky, v jezírku rybičky.) Toto prostředí je ekologické, harmonické s přírodou, vhodné pro všechny věkové kategorie.

Po občerstvení jsme se vydali na rozhlednu, která nebyla daleko. Někteří vystoupali až nahoru, jiní se rozhlíželi z úpatí rozhledny, kde si mohli zakoupit suvenýry a různé produkty z oskoruší. Tyto produkty nám nabídl i hospodář na salaši. Někteří účastníci si zakoupili marmelády, čaje, medovinu.

Na zpáteční cestě jsme byli všichni dobře naladěni, někteří lehce ovíněni. Na radu hospodáře jsme šli zkratkou, ale ta nebyla nejvhodnější, museli jsme si prošlapávat cestu vysokou trávou, někteří si donesli domu plno bodláčí. Tuto cestu jsme za bujarého smíchu a veselí zvládli a došli zpět do Tvarožné Lhoty, kde na nás čekal autobus, který nás dopravil zpět do Veselí nad Moravou.

Vycházka se všem velice líbila a všichni byli spokojeni, rádi si akci zopakují.